Hem           Rekyl startsida          Rekyl Ränta Rekyl Ränta

 

© Copyright Kronan Progress KB 1992 -2005

 

Rekyl Ränta  4.0

 

Information

 

Det här avsnittet utgör handledningen till Rekyl Ränta. Du som är rekylanvändare hittar den senaste versionen här. Spara den som HTML- eller textfil i rekylmappen.

Du som ännu inte är rekylanvändare kan läsa informationen för att få en detaljerad bild av funktionerna i Rekyl Ränta.

Om du har möjlighet bör du välja helskärmsvisning för att få bästa överblick. (Tryck F11 om du har Explorer och F11 igen för att återställa)


Ett utdrag av den här texten finns även som direkt information i programbilden på skärmen. Utdraget omfattar huvudsakligen funktioner, beräkningsmetoder samt exemplen i slutet av texten. Tryck tangenten Help eller F2 för att visa texten. Om informationen är aktiverad kommer varje funktion att beskrivas när du klickar på de olika kontrollerna. Klickar du t ex på Radera så visas informationen om just den funktionen. Sedan klickar du på Help eller F2 igen för att få tillbaka hela informationstexten.

Om du högerklickar på Help visas den här sidan.
 

INNEHÅLL

  

 

  

INTRODUKTION 

Rekyl Ränta beräknar upp till 999 perioder med ändringar av räntesats och/eller ändring av det räntegrundande beloppet. Data i varje period fördelas på 9 kolumner som innehåller följande uppgifter, angivna eller beräknade. Inom parentes anges de kolumnnamn vi använder i texten nedan.

1   Periodnummer (Per)
2   Datum från / från och med (Datum 1)
3   Datum till och med (Datum 2)
4   Antal dagar i perioden (Dgr)
5   Räntesats (Rta %)
6   Räntegrundande belopp / Saldo / Fordran / Skuld vid periodens början (Belopp In)
7   Räntebelopp för perioden (Ränta, kr)
8   Betalning / Amortering (Betalning)
Saldo / Fordran / Skuld vid periodens slut (Belopp Ut)
 

Den översta raden i matrisen kallar vi Period 0. Den ligger avskild från de övriga perioderna och den kan innehålla lite olika uppgifter beroende på vilken typ av beräkning som utförs. Se nedan under Metoder. Raderna därefter kan ses som upp till 999 perioder som är kopplade så att utdata i en period (Datum 2 och Belopp Ut) är indata i nästa period (Datum 1 och Belopp In). Upp till 12 av dessa perioder är synliga på skärmen och om det är fler än 12 perioder kan de rullas upp och ned med hjälp av rullningslisten till höger på bilden.

Beräkningsfunktioner

  • Beräknar räntesats, räntebelopp, betalning eller saldon per period, beroende på indata.
  • Antal perioder, ackumulerade värden samt genomsnittlig räntesats redovisas löpande.
  • Beräkning med räntetabeller, diskonto/referensränta eller egna tabeller
  • Räntesats kan beräknas per period eller för sekvenser av perioder.
  • Kapitalisering av ränta
  • Positiva och negativa saldon kan ränteberäknas med olika räntesatser.
  • 360, 365 eller 366 räntedagar per år.
  • Beräkning från eller från och med Datum 1. Användning av datum är valfritt.
  • Datum 2 eller antal dagar beräknas i varje period.
  • Ränteberäkningsmodeller är 360/360, 365/365, 365/360, 366/365 och 366/360.
Rekyl Ränta används i första hand för ränteberäkningar som inte är bundna till regelbundna perioder, som t ex månader eller kvartal, utan förändring av räntesats eller belopp kan ske vilken dag som helst. Varje period har således ett ingående räntegrundande belopp som förändras av en betalning (positiv eller negativ) och ger ett utgående belopp som blir ingående belopp i nästa period o s v. Beloppet kan också vara oförändrat och periodens förändring består i att räntesatsen ändras. En period kan bestå av endast 1 dag. Inget hindrar naturligtvis att perioderna är regelbundna, t ex 360 räntedagar per år indelade i 90-dagars perioder. 

Användningsområden är t ex beräkning eller kontroll av skuld- eller fordringsförhållanden, dröjsmålsränta, budgetering m m. Beräkning av ränta dag för dag medför knappast några djupare teoretiska funderingar. Problemet ligger ju inte i att beräkna ett räntebelopp eller en räntesats, det är ju tämligen enkelt. De problem som kan uppstå är snarare av mer praktisk natur, t ex hur många räntedagar det är mellan två datum, när ändrades diskontot/referensräntan och till vad, eller att det helt enkelt är tidsödande att göra den här typen av beräkningar manuellt. 

Med Rekyl behöver du inte tveka inför den här typen av problem. Gör du en tabellberäkning t ex, behöver du endast ange startdatum, slutdatum och belopp. Har beloppet förändrats under tiden anger du datum och betalning, alternativt det ändrade beloppet. Beräkningen görs sedan med hänsyn till alla ränteändringar under tiden och redovisas i perioder som överensstämmer med ränteändringar och/eller ändringar i beloppet. Ingen beräkning med realistiska förutsättningar tar mer än 1 sekund. Fullständig skriftlig dokumentation får du i form av en specifikation eller via filer som kan vidarebearbetas i generella ordbehandlings- eller kalkylprogram.

Belopp med fasta ränte- och betalningsperioder beräknas enklast med Basic, Finans eller CashFlow.


Övriga funktioner
  • Belopp visas utan decimaler eller med två decimaler. Räntesatser visas alltid med två decimaler
  • Perioder kan enkelt tas bort eller läggas till var som helst i flödet.
  • Full eller begränsad precision kan väljas i beräkningarna.
  • Rekyl Micro är integrerad i Rekyl Ränta. Alla beräkningsbara celler kan fungera som räknarfönster där vanliga räkneoperationer kan utföras.
  • Ett register finns för t ex lagring av konstant. Registret kan direkt lämna/hämta data till/från alla beräkningsbara celler eller Urklipp. Registret kan också användas som räknarfönster till Rekyl Micro.
  • En beräkning kan sparas i fil med tre format - internt för Rekyl Ränta, textformat för ordbehandlingsprogram samt ett format som kan läsas av generella kalkyl- och grafikprogram.
  • När handledningen är aktiverad visas information om de olika funktionerna när respektive knapp trycks eller när du klickar på en funktionsrubrik.

 

Viktiga tangenter, Hot Keys
F1 Visar informationen Hot Keys (samma information som i det här avsnittet)
F2 Öppnar informationen på skärmen
F3 Ej aktiv
F4 Flyttar markören till informationen (om den visas)
F5 Flyttar markören till Rekyl Ränta
F6 Aktiverar rullningslisten så du kan rulla bilden med piltangenterna (om antal perioder > 12)
F7 Flyttar markören till registerfönstret
F8 Kopierar talet i det aktiva fönstret (där markören är) till registerfönstret
F9 Kopierar talet i registerfönstret till det aktiva fönstret
F10 Ej aktiv
F11 Visar aktuellt tal, med alla decimaler, på Meddelanderaden
F12 Kopierar värdet i föregående period i samma kolumn. Samma funktion som Copy på Rekyl Micro.
Esc Gömmer informationen eller exempelsamlingen, men stänger inte. När du trycker F2 igen kommer du tillbaka till samma ställe som när du gömde texten.
Alt+Home Till Datum 1 i första perioden
Alt+End Till Belopp Ut i sista perioden
Alt+Insert Skjuter in en ny rad i matrisen. Placera markören på raden med det nummer du vill ge den nya perioden. Tryck sedan Alt+Insert .
Alt+Delete Tar bort en rad i matrisen. Placera markören på raden för den period du vill ta bort. Tryck sedan Alt+Delete.
Alt+G Används när översta raden är "låst" och du vill ändra något. Du kan också klicka på översta Per-fönstret.

 

 

FUNKTIONER

De funktioner som beskrivs nedan är de som har egna kontroller på skärmen. När informationen visas ( du har tryckt Hjälp) och du aktiverar en funktion så kommer avsnittet om just den funktionen att visas. Du återkallar hela informationstexten med F2.
 

Zoom
Den här kontrollen ser du bara om du har hög upplösning på skärmen. Bilden kan då kanske upplevas som liten och du kan därför förstora den genom att trycka Zoom. Tryck en gång till för att återgå till den ursprungliga storleken.

 
Meddelanderaden
Här visas olika meddelanden från programmet. Meddelandet försvinner så snart du trycker någon tangent. Viktigare meddelanden kommer via vanliga dialogrutor och måste där "kvitteras" med en knapptryckning. Här visas också de räkneoperationer du utför med Rekyl Micro. Då får därmed full kontroll på vad du räknar.

Meddelanderaden kan också användas för att visa ett tal med alla decimaler. Drag talet till raden eller placera markören i aktuellt fönster och tryck F11.

 
Referensränta
Grupp av kontroller för beräkning med tabellen Referensränta enligt 5 § eller 6 § i räntelagen, eller med ett tillägg som du anger själv. Programmet låser vissa förutsättningar men vill du göra beräkningar med referensräntan som grund, men med andra förutsättningar, är det inget som hindrar att du kopierar tabellen, ger den ett nytt namn och kör den som en egen tabell. Se vidare under Tabellberäkning nedan.

 
RL 5 §
Det här är en relativt ovanlig tillämpning av räntelagen och funktionen borde kanske ha placerats under avancerade funktioner, men vi valt att samla referensränteberäkningarna i en grupp.

Funktionen initierar beräkning av ränta enligt 5 § i räntelagen. Fönstret under knappen visar gällande tillägg, 2 procentenheter (%e) när detta skrivs. Funktionerna RteDgr/år och Räntemod sätts till Alla respektive 366/365 och kan inte ändras.

Initiera beräkning genom att trycka RL 5 § och ange sedan datum och belopp i Period 0. Har beloppet förändrats under den tid som skall beräknas, anges datum för förändringar i kolumnen T o m och betalning alternativt nytt belopp i kolumnen Betalning respektive Belopp Ut. Det belopp du inte anger kommer att beräknas. När allt är klart trycker du Räkna.
 

RL 6 §
Den vanligaste tillämpningen av räntelagen. Initierar beräkning av ränta enligt 6 §. Fönstret under knappen visar gällande tillägg, 8 procentenheter (%e) när detta skrivs. Funktionerna RteDgr/år och Räntemod sätts till Alla respektive 366/365 och kan inte ändras.

Initiera beräkning genom att trycka RL 6 § och ange sedan datum och belopp i Period 0. Har beloppet förändrats under den tid som skall beräknas, anges datum för förändringar i kolumnen T o m och betalning alternativt nytt belopp i kolumnen Betalning respektive Belopp Ut. Det belopp du inte anger kommer att beräknas. När allt är klart trycker du Räkna.
 

Eget
Beräkning med referensränta med tillägg som du själv anger. Tillägget kan du ändra direkt i fönstret under knappen.

Initiera beräkning genom att trycka Eget och ange sedan datum och belopp i Period 0. Har beloppet förändrats under den tid som skall beräknas, anges datum för förändringar i kolumnen T o m och betalning alternativt nytt belopp i kolumnen Betalning respektive Belopp Ut. Det belopp du inte anger kommer att beräknas. När allt är klart trycker du Räkna.

 
Underhåll
Tryck knappen om du vill uppdatera tabellen med nya uppgifter, eller om du vill ändra någon tabellförutsättning. I den dialogruta som visas finns en knapp som öppnar en informationstext.
 

RteDgr/år
Antalet räntedagar per år. Välj ett av alternativen Alla, 365 eller 360. Alternativet Alla innefattar även skottdagar (29 februari) i beräkningarna.

 
Decimaler
Räntesatser visas alltid med två decimaler i beräkningarna och i de flesta fall torde det vara tillräckligt att visa belopp i hela kronor. Du kan emellertid välja att visa beloppen i kolumnerna 6 - 9 med två decimaler.

 
Skjut in rad
Lägger till en ny period mellan två befintliga perioder. Placera markören på raden för det periodnummer du vill ge den nya perioden. Klicka sedan på Skjut in rad. Den befintliga perioden och alla efter den flyttas då ett steg nedåt och en tom rad skapas. Beräkningar av hela flödet och/eller i perioderna efter förändringen blir ogiltiga.

 
Ta bort rad
Tar bort valfri Period. Placera markören på raden för den period du vill ta bort. Klicka sedan på Ta bort rad. Perioden tas bort och efterföljande perioder flyttas upp ett steg. Beräkningar av hela flödet och/eller i perioderna efter förändringen blir ogiltiga.

 
Avancerat
/ Standard
Visar eller döljer funktioner för avancerade inställningar och beräkningar. Se beskrivningarna för respektive kontroll.

 
Register för lagring och beräkning
I registerfönstret, som är placerat mellan knapparna F8 och F9 i bilden, kan tal lagras för senare användning, t ex en konstant eller ett tal för jämförelse eller kontroll. Ett resultat av en beräkning kan t ex sparas för att sedan jämföras med resultat av en ny beräkning med andra förutsättningar.

När markören befinner sig på en aktiv rad i någon av kolumnerna 4 - 9 kan talet i fönstret kopieras till registret genom att trycka F8, alternativt kan talet i registret kopieras till det aktuella fönstret med F9.

När markören befinner sig i registerfönstret fungerar det som räknarfönster till Rekyl Micro (se nedan) och beräkningar kan utföras. F7 placerar markören i registerfönstret.

Fönstren i alla oanvända perioder kan användas som register. Du kan dra tal till och från fönstren och du kan placera markören i fönstren och skriva direkt i dem. Fönstren i kolumnerna 4 - 9 kan också användas för beräkning. Lämna alltid en tom rad mellan kalkylen och de fönster du använder som register, annars kan det uppstå problem.

 
Rekyl Micro
Räknaren i bilden kan du använda för att skriva in eller radera tal, räkna, flytta markören och kopiera tal. Du kan skriva och radera i alla fönster du ser på skärmen och du kan göra beräkningar i alla fönster i kolumnerna 4 - 9.

Observera att berörda tangenter på tangentbordet är "direktkopplade" till räknaren. Du behöver alltså inte klicka på knapparna med musen för att kunna räkna. Det är bara att knappa in t ex 3 x 5 = så får du svaret 15 i det aktiva fönstret. På tangentbordet motsvaras x av *, divisionstecknet av / och = av Enter. Dessutom är de bokstavstangenter som normalt används som siffertangenter på datorer utan siffertangentbord omdefinierade så att de utan omställning kan användas som siffertangenter. Omställningen gäller bara när Rekyl Ränta är aktivt. Så här är tangenterna definierade: m = 0, j = 1, k = 2, l = 3, u = 4, i = 5, o = 6. Små eller stora tecken spelar ingen roll. Som decimaltecken kan både punkt och komma användas, komma konverteras till punkt.

Räkneoperationerna visas med alla decimaler på Meddelanderaden för att du skall ha full kontroll över vad du räknar.

Tangenterna med pilar nederst på räknaren använder du för att förflytta markören, och med tangenten Copy kopierar du enkelt värdet i föregående period, samma kolumn. Tangenten F12 på tangentbordet har samma funktion.

 
Räkna
Utför tabellberäkning med diskonto eller egen räntetabell, eller utför beräkning av ett sökt värde i en period Den sökta parametern definieras genom att markören placeras i det fönster där svaret önskas. Beräkningen kan också startas genom att dubbelklicka på fönstret. Beräkning kan utföras i kolumnerna Rta % och Ränta, kr.

 
Spec
Funktion som gör det möjligt att skriva ut den aktuella kalkylen som en specifikation som kan bifogas en skrivelse t ex. Specifikationen kan förses med t ex företagsnamnet i text eller en logotyp. Inställningar görs i en särskild funktion och där finns också information om hur man går tillväga.

Första sidan av specifikationen kan också förses med en rubrik och några textrader, som kan sparas. I övrigt är dispositionen fast. Så många sidor som behövs läggs upp och alla sidor kan förhandsgranskas.

 
Öppna
Läser in en tidigare sparad fil med data. Filen måste vara skapad i Rekyl Ränta och filnamnet skall ha tillägget ".int". Data i filen skrivs in i matrisen och ställer in gällande kalkylförutsättningar.

 
Spara
En kalkyl kan sparas i tre olika format, internt format för Rekyl Ränta (*.int), textformat (*.txt) för vidare bearbetning i ordbehandlare eller ett format (*.tab) som kan läsas av generella kalkyl- och grafikprogram.

 
Radera
Funktionen raderar alla data men ändrar inte inställda kalkylförutsättningar.

 
Bekräfta
Innan en operation utförs som raderar eller ersätter data som inte sparats måste operationen bekräftas. Varje annan operation än att trycka Bekräfta annullerar den påbörjade operationen.

 

 

AVANCERADE FUNKTIONER
 

Förutsättningar
Grupp av kontroller för inställning av kalkylförutsättningar för speciella ändamål.

 
B Prec
Begränsad precision
Anger att alla beräkningar sker med de belopp som visas. D v s det finns inga decimaler som inte visas. När det gäller beräkningar av belopp i någon valuta är det i allmänhet fullt tillräckligt. En annan fördel är att det inte uppstår några skenbara avrundningsdifferenser som det kan göra vid Full precision. Välj begränsad precision om det inte finns särskilda skäl. Då undviker du också frågor och tveksamheter om du skall redovisa beräkningen i en specifikation. Se vidare under Förutsättningar och Definitioner.

 
F Prec
Full precision
Anger att alla beräkningar sker med fullt antal decimaler. Ger det matematiskt mest korrekta svaret, men kan ge skenbara differenser mellan kolumner eftersom talen avrundas vid visning. T ex kommer 2,25 + 2,25 att visas som 2 + 2 = 5 om inga decimaler visas. Den enda differens som finns i en hel kalkyl är emellertid den som uppstår vid visningen av det sist beräknade beloppet. Se vidare under Förutsättningar och Definitioner.

Tips - Du kan visa ett tal med alla decimaler på Meddelanderaden genom att trycka F11 då markören är i det aktuella fönstret, eller genom att dra talet till Meddelanderaden. Talet försvinner när ett meddelande visas.

 
Från/Fr o m
Datum i andra kolumnen, alternativt antal dagar, kan beräknas från eller från och med datumet i första kolumnen. Alternativet Fr o m är oftast enklare att använda.

 
Räntemod
Ränteberäkningsmodell
Ränta kan beräknas efter följande modeller 360/360, 365/365, 365/360, 366/365 och 366/360. Sammanfattningsvis innebär modellerna 365/360 och 366/360 att den verkliga räntan blir något högre än den angivna räntesatsen eftersom denna divideras med 360 dagar men sedan tillämpas 365 respektive 366 dagar per år. 

Det vi normalt menar med t ex 12 % ränta, motsvarar i själva verket 12.17 % respektive 12.20 % med dessa modeller. Modellen 360/360 ger också en något för hög ränta om perioderna är korta. Även i det fallet divideras årsräntan med 360 men kommer att multipliceras med verkligt antal dagar om perioderna är kortare än en månad.

 
Alternativränta
Funktion som medger att negativa belopp beräknas med en bestämd räntesats, en alternativ räntesats. Ett typiskt exempel på ett förhållande med två räntesatser är ränteberäkning av checkkonto eller företagskonto med kredit. Det är normalt en påtaglig skillnad i tillämpade räntesatser vid skuld- respektive fordringsförhållande. Se vidare under Förutsättningar och Definitioner nedan angående Alternativränta.

I fönstret anges den ränta som skall tillämpas om och när Belopp In visas med ett minustecken före. Observera att 0.00 i fönstret inte är det samma som att ingen alternativränta är angiven. Även 0 % är en alternativränta och kommer att användas som sådan när det blir aktuellt. Ingen ränta beräknas då för berörda perioder. Är fönstret helt tomt (mörkt) bortser programmet från alternativränta och räknar med angiven ränta eller normalränta, eller beräknar räntesats utan hänsyn till alternativränta (med tveksamt resultat).

 
Betalning ökar/minskar Belopp Ut
Om du tycker att det följande verkar krångligt - fundera inte mer på det utan välj det första alternativet och sätt minustecken före betalningar som skall minska det räntegrundande beloppet.

Alternativet Betalning ökar Belopp Ut innebär att betalningar adderas till Belopp In vilket gör att Belopp Ut ökar om betalningen är positiv (utan tecken före) och att Belopp Ut minskar om betalningen är negativ (man adderar ett negativt belopp). Det ger en teckenriktig presentation och den är normalt att föredra.

Om man har enhetliga beräkningar och betalningar normalt minskar det räntegrundande beloppet kan man välja alternativet Betalning minskar Belopp Ut, vilket gör att man inte behöver ange något minustecken annat än vid enstaka tillfällen då en betalning skall öka det räntegrundande beloppet (man subtraherar ett negativt belopp).
 

Sekvensberäkning
Grupp av kontroller för beräkning av en sekvens av perioder. En sekvens kan omfatta två eller flera perioder.
 

Med angivna räntesatser
Om du markerar den här checkrutan kan du beräkna räntebeloppen för en sekvens av perioder, med den räntesats som finns angiven i varje period. T ex om du har ändrat något. Observera att det bara är räntebeloppet som beräknas. Har du ändrat datum, dagar eller belopp eller någon grundläggande förutsättning, måste hela kalkylen räknas om. Klicka i så fall på första datumet i Period 1, eller den första period som du vet är rätt, och håll ned Enter tills markören är i kolumnen Belopp Ut i sista perioden. Programmet går då igenom allt och beräkning görs med de värden du har angett.

 
Alla perioder
Anger helt enkelt att sekvensen skall omfatta alla perioder.

 
Normalränta
Den ränta som används för beräkning av ränta på positiva belopp, om ingen räntesats finns angiven.

 
Ränta %
Beräknar räntesatsen för en sekvens av perioder. För att beräkning skall kunna startas måste sekvensen innefatta två eller flera perioder där första perioden innehåller ett belopp i kolumnen Ränta, kr. Detta belopp anses vara den ackumulerade räntan för perioderna som ingår i sekvensen. Om checkrutan Alla perioder är markerad skall räntebeloppet anges i Period 0, den översta raden.

Räntebeloppet i varje period kan läggas ut genom att klicka i kolumnen Ränta, kr. Om du gör det måste du göra det i alla perioder som ingår i den beräknade sekvensen! Annars blir summan fel och även räntan i sista perioden om du inte klickar på det fönstret.

Om sekvensen innehåller ett eller flera negativa Belopp In kommer alternativränta att användas om sådan finns angiven. I annat fall kommer en varningstext. I perioder där alternativränta har använts, eller borde ha använts, markeras räntesatsen med blått.

 
Ränta, kr
Beräknar räntesatsen för en sekvens av perioder. Om checkrutan Med angivna räntesatser är markerad kommer de räntesatser som är angivna i respektive period att användas vid beräkningen. I annat fall används den räntesats som är angiven i första perioden i sekvensen. Är denna 0 används Normalräntan. Om checkrutan Alla perioder är markerad skall räntesatsen anges i Period 0, den översta raden.

Om sekvensen innehåller ett eller flera negativa Belopp In kommer alternativränta att användas om sådan finns angiven. I annat fall kommer en varningstext. I perioder där alternativränta har använts, eller borde ha använts, markeras räntebeloppet med blått

Är den översta checkrutan under Kapitalisering markerad så kommer den beräknade räntan också att kapitaliseras enligt angivna förutsättningar. I så fall kommer både datum, dagar och belopp att räknas om fr o m den första kapitaliseringen. Spara alltid innan du startar en sådan beräkning och var försiktig med att kapitalisera ränta för beräkningar som inte omfattar alla perioder. Det kan skapa felaktigheter.

 
Fr o m Per
/ T o m Per
Här anges första och sista period i den sekvens som skall beräknas. Om checkrutan Alla perioder är markerad går det inte att skriva något,. Start- och stopperiod kan också anges genom att du klickar på periodnumren i den vänstra kolumnen. Sedan klickar du på rubriken till den kolumn du vill beräkna, Rta % eller Ränta, kr.


Tabellberäkning
Grupp av kontroller för ränteberäkning med egna räntetabeller. Fungerar på samma sätt som vid beräkning med referensränta, men du kan lägga upp egna tabeller för olika syften. Inget hindrar t ex att du kopierar referensräntetabellen (Refrta.cdb), ger den ett annat namn och andra förutsättningar än vad som anges under Referensränta. Se texten under Ny tabell. Andra vanliga tabeller är STIBOR (Stockholm Inter Bank Offered Rate) och SSVX (statsskuldväxlar) med olika löptider.

Tabellistan innehåller namnen på upplagda tabeller. Tillägget (positivt eller negativt) i procentenheter (%e) visas i fönstret under. Där kan du ändra tillägget när du vill.

 
Start
Initiera tabellberäkning med att trycka Start och ange sedan datum och belopp i Period 0. Har beloppet förändrats under den tid som skall beräknas, anges datum för förändringar i kolumnen T o m och betalning alternativt nytt belopp i kolumnen Betalning respektive Belopp Ut. Det belopp du inte anger kommer att beräknas. När allt är klart trycker du på Räkna.

 
Underhåll
Tryck knappen om du vill uppdatera tabellen med nya uppgifter, eller om du vill ändra någon tabellförutsättning. I den dialogruta som visas finns en knapp som ger dig tillgång till information om funktionen.

 
Ny tabell
För att lägga upp en ny tabell trycker du Ny tabell och skriver in namnet i tabellistan. Namnet bör inte vara längre än att du ser hela namnet, annars kan du få problem med kolumnbredden i specifikationen. Eftersom tabellnamnet också blir filnamn ser programmet ser till att du inte kan skriva tecken som inte kan användas i filnamn. Därefter skriver du in tillägget i fönstret under. När allt är klart trycker du OK (samma knapp som tidigare men med ny funktion). Vill du lägga upp en version till av en befintlig tabell, t ex tabellen Refrta, lägger du in namnet först som det nu har beskrivits. Sedan tar du helt enkelt en kopia av den önskade filen och ger kopian samma namn som du lade in i listan med tillägget ".cdb", t ex "Refrta2.cdb". Sedan anger du tillägg och de övriga förutsättningar som skall gälla.

 
Ta bort
Tar bort tabellen med det namn som visas. Var försiktig, du kan inte ta tillbaka en borttagen tabell.
 

Kapitalisering
Grupp av kontroller för kapitalisering av räntebelopp. Kapitalisering kan köras per den sista i varje månad, var 3:e månad eller var 12:e månad, med valfri startmånad. Kapitalisering av ränta aktualiseras oftast i samband med någon form av tillgodohavande, t ex ett inlåningskonto. Att skuldränta kapitaliseras är ovanligt, om det inte gäller en checkkredit, det ligger i sakens natur att skulder skall amorteras och att ränta skall betalas. Belopp i kolumnen Betalning som innehåller kapitaliserad ränta visas med blå bakgrund.

 
Visa på egen rad
Om du markerar det här alternativet visas kapitaliserad ränta på egna rader för att den enkelt skall kunna särskiljas från andra betalningar. I annat fall läggs beloppen ihop om betalning och kapitalisering sker samma dag.

 
Ej förfallen ränta ingår i sista betalningen
Vad funktionen innebär framgår av rubriken. Den upplupna men ej förfallna räntan per sista datumet i beräkningen läggs som en betalning på sista dagen. Om inte rutan ovanför är markerad läggs den ihop med eventuell annan betalning samma dag, men i så fall visas beloppet på Meddelanderaden.

Om ett konto avslutas under en ränteperiod uppkommer frågan hur den upplupna men ej förfallna räntan skall behandlas, om det inte är särkilt avtalat. Formellt sett skall räntan tillföras kapitalet på sista dagen i ränteperioden och är således inte heller tillgänglig för kontohavaren innan dess. Det blir emellertid opraktiskt och även kostnadskrävande om ett mindre räntebelopp skall betalas ut kanske flera månader efter att kontot avslutats. Därför väljer man ofta att betala ut den upplupna räntan med kapitalet för att få allt avslutat på en gång. Vill man göra det mer korrekt kan man nuvärdesberäkna räntebeloppet per avslutsdagen.

 
Start
Kapitaliseringen utförs enligt de förutsättningar som angetts och alla betalningar som innehåller kapitaliserad ränta kommer att visas med blå bakgrund. Tänk på att i stort sett allt som följer efter den första kapitaliseringen kommer att delas upp och räknas om. Det innebär att det blir i det närmaste omöjligt att rekonstruera ursprungliga data om flödet sträcker sig över en längre tidsperiod. Därför bör du alltid spara FÖRE en kapitalisering. Blir något fel är det bara att läsa in data, ändra, ev spara igen och köra en ny kapitalisering.

 

 

METODER 

Du kan i princip styra hela beräkningen med endast musen genom att skriva in värden via Rekyl Micro och flytta markören med piltangenterna där, men en kombination av mus och tangentbord fungerar bäst. har du en dator utan siffertangentbord kan du skriva in siffror med tangenterna m, j, k, l, u, i och o (0 - 6, ingen omställning behövs). Du kan dra tal som du vill mellan fönstren i matrisen. Peka på önskat tal, tryck Alt och håll ned vänster musknapp, dra talet till önskat fönster och släpp. Du kan importera och exportera tal till respektive registerfönstret via Windowsfunktionen Urklipp. Placera markören i registerfönstret och tryck Ctrl+V för att läsa in tal från Urklipp och Ctrl+C för att kopiera tal till Urklipp. 

Rullningslisten till höger på bilden fungerar bara när du har mer än 12 perioder i kalkylen. Du aktiverar den från tangentbordet genom att trycka F6

Börja all beräkning med att nollställa allt med Radera, och ange önskade förutsättningar, i första hand RteDgr/år och Decimaler, men även under Avancerat om det behövs. Funktioner som inte är tillgängliga för de förutsättningar du valt anges av att texten på respektive tangent eller rubrik är skuggad.

Data skrivs normalt in radvis från vänster till höger. Enter, Tab och flyttar till nästa kolumn. Från kolumn 9 flyttar du till Datum 1 i nästa period. Backar gör du med eller Shift+Tab. Upp och ned i kolumnerna går du med respektive . De fyra piltangenterna underst på Rekyl Micro flyttar markören vänster, ned, upp eller höger i matrisen.

En ny period aktiveras genom att data skrivs in i kolumnen Dgr eller i kolumnen Belopp In i perioden direkt efter den senast aktiverade perioden. (Oönskade perioder tar du bort med funktionen Ta bort rad, se ovan.) Du kan använda fönster i oanvända perioder för lagring och/eller beräkning. Lämna alltid en tom rad efter kalkylen annars kan det bli problem. 

Beräknade värden visas med grön färg och värden som är fel eller osäkra visas med röd färg. För att vara säker på att en kalkyl utgör en beräknad enhet skall du ha ett grönt värde i varje period. Perioderna hänger värdemässigt samman med beloppen i Belopp Ut och Belopp In. Om dessa inte överensstämmer så kommer ett av dem att bli rött. En ändring som påverkar ett av dessa värden innebär att alla följande eller föregående blir fel och du måste gå igenom alla värden period för period och korrigera, Det gör du enklast genom att klicka på Datum 1 i första perioden, eller i den första period som du vet är rätt och hålla ned Enter tills markören kommit till Belopp Ut i sista perioden. Alla värden beräknas då på nytt och du bör ha ett grönt värde i alla perioder, som kvitto på beräkningarna och att alla datum och belopp hänger ihop. En ändring som inte påverkar Datum, Belopp In eller Belopp Ut påverkar inte heller övriga perioder. 

Det finns många varningsfunktioner inbyggda i programmet men med så många data och så många förutsättningar som programmet kan hantera blir antalet kombinationer näst intill oändligt, du måste därför var uppmärksam på att de resultat du får verkar rimliga. Programmet gör också många kontroller av de data som anges och visas, men allt kontrolleras inte och om du ostrukturerat hoppar mellan rader och kolumner finns det risk för att kontrollerna inte hänger med. Kontrollfunktionerna fungerar bäst om du arbetar uppifrån och från vänster till höger. 

Programmet är konstruerat för praktisk och effektiv användning. Det innebär att vissa beräkningar kanske inte kan göras. Det handlar i så fall om förutsättningar som möjligen kan vara av teoretiskt intresse men som är ointressanta i praktisk användning. När t ex räntesatser på tusentals procent (positivt eller negativt) bildas är knappast räntesatsen som sådan av praktiskt intresse, det finns ändå inga realistiska jämförelser. En extrem räntesats, eller en beräkning som inte kan utföras lämnar samma information - det är något som är fel. 

Om du är rädd om din tid bör du spara kalkylen när du har skrivit in alla data. Om det sedan händer något som du inte har tänkt dig är det bara att läsa in kalkylen och göra ett nytt försök. Försök inte jobba med flera kalkyler samtidigt, även om du lämnar en eller flera tomma rader emellan. Programmet är inte avsett för det och resultaten blir osäkra.
 

Rubriker på beloppskolumnerna
Ränteberäkningar kan ju bli aktuella i en mängd olika situationer och vi har därför valt att ge beloppskolumnerna (6 - 9) neutrala rubriker som bör fungera i de flesta sammanhang. Om du vill kan du emellertid ändra rubrikerna så att de bättre passar ditt ändamål. Klicka bara på respektive rubrik och skriv in det nya namnet. Ändringen påverkar alla relaterade texter i programmet och även utskriften av specifikationen. Standardrubrikerna till beloppskolumnerna är Belopp In, Ränta, kr, Betalning och Belopp Ut. Vi du återta dem är det bara att dubbelklicka på respektive rubrik. I texten här använder vi självfallet standardrubrikerna.
 

Period 0
Den översta raden i bilden har olika funktion beroende på vilken typ av beräkning som utförs. Normalt visar Period 0 antalet perioder som ingår i kalkylen, summa dagar, genomsnittlig räntesats (vägd mot tiden, det är alltså inte en beräknad internränta) samt summa räntebelopp och summa betalningar. I kolumn 2 står det "Ack" som påminnelse om att det är ackumulerade värden som visas. Vid tabellberäkning visas dock första och sista datum i Period 0.

Vid tabellberäkning anger du startdatum och slutdatum i Period 0, liksom det räntegrundande beloppet i kolumn Belopp In. Summerade värden eller värden som har tilldelats av programmet visas med blå bakgrund. Är Period 0 låst (du kan inte placera markören på översta raden) kan du öppna genom att klicka på översta Per-fönstret eller trycka Alt+G. Programmet låser Period 0 när denna används för summauppgifter. Om uppgifterna ändras kommer ingen varning.
 

Perioder
Oservera att antalet perioder inte räknas upp innan det finns ett tal i någon av kolumnerna Dgr eller Belopp In. Innan dess finns ju ingen möjlighet att göra en ränteberäkning. Det här är gjort för att du inte skall få problem om du råkar markera en rad som ligger efter den sista egentliga perioden. Det innebär också att du kan använda celler på oanvända rader till minnesnoteringar (du kan inte skriva bokstäver) eller beräkningar, bara du inte skriver något i de två nämnda kolumnerna. När du sparar beräkningen kommer endast de egentliga perioderna med.

 
 

BERÄKNING

Det finns fyra modeller för beräkning i Rekyl Ränta

1. Löpande beräkning av räntebelopp eller räntesats

2. Beräkning av räntebelopp efter tabell med räntesatser, referensränta eller egna tabeller

3. Beräkning av räntebelopp eller räntesats för sekvenser av perioder

4. Kapitalisering av ränta - varje månad, kvartalsvis eller årsvis

Gemensamt för alla beräkningsmodeller är att hela kalkylen omfattar en eller flera perioder (upp till 999 st). En period avslutas på grund av en ränteändring och/eller på grund av en betalning. Däremot behöver du inte avsluta en period på grund av att ränta skall kapitaliseras. Det kan programmet ta hand om när du angett alla data (och sparat). Perioderna visas som rader i bilden och du kan se 12 perioder samtidigt. Den översta raden har lite olika funktion beroende på vilken modell du räknar med, men den kallas alltid Period 0. Efter en beräkning visas ackumulerade belopp med blå bakgrund. Räntesatsen är dock en vägd genomsnittsränta. Längst till vänster visas hur många perioder kalkylen omfattar. Om Belopp Ut visas med blå bakgrund innehåller det även det ackumulerade räntebeloppet. Det sker vid tabellberäkning.

Beroende på dator och övriga programvaror kan det hända att funktionen NumLock inaktiveras ibland (det kommer inga siffror när du använder siffertangentbordet). Om det händer, tryck bara tangenten NumLock ovanför 7:an på siffertangentbordet. Prova också med att stänga något annat program som är aktivt.
 

1. Löpande beräkning

Nollställ allt med Radera och välj förutsättningar, t ex antal räntedagar per år. Börja sedan med Period 1. Om du vill arbeta med datum fyller du i startdatum och slutdatum i första perioden. Du flyttar markören till nästa fönster (cell) med Enter eller Tab, alternativt pilarna på Rekyl Micro (texten utgår fortsättningsvis från att Enter används). Antalet dagar beräknas automatiskt med ledning av det antal räntedagar per år som du valt. Har du angett startdatum men inte slutdatum och i stället anger antalet dagar, beräknas slutdatumet.

Har du inte angett något datum skriver du i stället antalet dagar i kolumnen Dgr.

Ange räntesatsen om den är känd annars går du vidare till Belopp In. Ange det ursprungliga räntegrundande beloppet. Det bör ange det utan minustecken före även om det är en skuld, annars blir det lätt tveksamheter senare. Om du har angett en räntesats tidigare beräknas nu räntebeloppet direkt när du trycker Enter och visas med grön bakgrund. Markören ställer sig i kolumnen Betalning.

Har du inte angett någon räntesats placeras markören i kolumnen Ränta, kr och du anger räntebeloppet. Därefter dubbelklickar du på i kolumnen Rta % på samma rad och räntesatsen beräknas.

Ange nu eventuell betalning, med minustecken före om den skall minska det räntegrundande beloppet, och tryck Enter. Markören placeras nu i kolumnen Belopp Ut och beloppet motsvarar Belopp In med hänsyn till eventuellt betalning.

Period 0 visar nu samma värden som i Period 1. Det har ju inte blivit mer att ackumulera än.

Tryck Enter eller Tab igen för att gå till Period 2. Om du inte har angett datum i första perioden går markören nu direkt till kolumnen Dgr.

När markören kommer till kolumnen Rta % visas samma räntesats som i föregående period. Om den skall gälla även för den här gruppen trycker du bara Enter.

När markören kommer till kolumnen Belopp In visas samma belopp som i kolumnen Belopp Ut i föregående period. Tryck Enter för att beräkna räntebeloppet. Om du ändrar Belopp In kommer Belopp Ut i föregående grupp att visas med röd bakgrund, vilket betyder att du har ett avbrott i beräkningen mellan perioderna.

Sedan är det bara att fortsätta som ovan tills alla förändringar under den tid som skall beräknas är angivna. Om du då har ett grönt värde i varje period och inget rött, utgör perioderna ett sammanhängande beräknad enhet som sträcker sig från och med (alternativt från) första datumet till och med det sista datumet, och/eller över antalet dagar i Period 0.

Skulle något bli fel, eller du är osäker på något, kan du låta programmet gå igenom allt och se till att grupperna hänger ihop både vad avser datum och belopp. Klicka i så fall på första datumet i Period 1 och håll ned Enter tills markören är i kolumnen Belopp Ut i sista perioden. Programmet går då igenom alla perioderna och beräkning görs med de värden du har angett, d v s datum alternativt dagar, räntesatser, första Belopp In och betalningar. Vid beräkningen kommer dock dagar, räntesatser och betalningar att prioriteras. Det betyder att om Dgr, Rta % eller Betalning har beräknats vid inmatningen, kommer de beräknade värdena att tas för givna, vilket t ex innebär att alla belopp i kolumnen Ränta, kr kommer att beräknas och visas med grön bakgrund.

 
2. Tabellberäkning, referensränta eller egna tabeller

Nollställ allt med Radera och välj förutsättningar, t ex antal räntedagar per år och kontrollera att den valda tabellen är uppdaterad. Tryck Underhåll för kontroll och uppdatering. Senast noterad referensränta visas alltid.

Vid beräkning enligt räntelagen beräknas ränta för alla dagar, d v s 365 resp 366 dagar per år och årsräntesatsen divideras med 365 dagar per år, Räntemod 366/365. I övriga fall gäller valda inställningar.

Initiera beräkningen genom att trycka någon av knapparna i gruppen Referensränta, dock inte Uppdatera, eller knappen Start i Tabellberäkning (under Avancerat).

Markören ställer sig då i första datumkolumnen i Period 0 och du skall ange startdatum och slutdatum samt Belopp In. Därefter ställer sig markören i kolumnen T o m i Period 1. Om det finns betalningar som skall beaktas i beräkningen så anger du dem nu i Period 1, 2 osv. Du skall bara ange betalningsdatum och belopp i kolumnen Betalning alternativt det ändrade beloppet i Belopp Ut. Programmet beräknar då betalningen som skillnaden mellan Belopp Ut och Belopp In. Betalningen blir således negativ om Belopp Ut är mindre.

Om du har skrivit in många uppgifter eller om du vet att du vill vidarebearbeta dina data sedan bör du spara nu. Då kan du enkelt ta fram dina grunddata igen för nya beräkningar.

Tryck Räkna för att utföra beräkningen. Du kan också trycka Enter tre gånger när markören står i kolumnen T o m och fönstret är tomt (det kommer upp en dialogruta som du skall kvittera).

Beräkningen utförs och om du har angett några betalningar läggs de ut i rätt period(er) i kalkylen. I period 0 visas totalt antal dagar, genomsnittlig räntesats, summa räntebelopp, summa betalningar och Belopp Ut med hänsyn till betalningar och inklusive det beräknade räntebeloppet. Att Belopp Ut visas med hänsyn till ränta är bara för att ge en snabb sammanfattning av läget vid utgången av sista perioden. Det är ju inte säkert att räntan skall föras till kapitalet och även om så är fallet, är det inte säkert att all ränta är förfallen, men i de flesta fall torde beloppet representera skuld eller fordran vid utgången av sista perioden.

 
3. Sekvensberäkning av två eller flera perioder

Den här typen av beräkning blir aktuell när det redan finns ett antal perioder angivna men räntesats eller räntebelopp har inte beräknats, eller man har ändrat något och behöver göra en ny beräkning. Det kan också vara så att man vill söka sig fram till ett önskat resultat genom att prova med olika värden. En sekvens kan omfatta alla perioder, alternativt två eller flera perioder i följd.

Observera att sekvensberäkningen endast uppdaterar kolumnerna Rta % respektive Ränta, kr. Har datum, dagar eller annat belopp än räntebelopp ändrats måste du räkna om alla perioder från och med den period där något ändrades. Klicka på första datumkolumnen i den aktuella perioden och håll ned Enter tills markören kommit till Belopp Ut i sista perioden så blir allt uppdaterat.

För att beräkna Räntebeloppet för alla perioder skriver du in räntesatsen i Period 0 och dubbelklickar i kolumnen Ränta, kr i Period 0. Du kan också gå till de avancerade funktionerna och markera checkboxen Alla perioder och sedan klicka på knappen Ränta, kr. Om du inte anger någon räntesats i Period 0 kommer normalräntan att användas då Belopp In är positivt och alternativräntan att användas då Belopp In är negativt. Har du inte angett normal- och/eller alternativränta får du en uppmaning att ange räntesats. De beräknade räntebeloppen visas med grön bakgrund i alla perioder och summan av beloppen visas i Period 0. Den valda räntesatsen skrivs in i alla perioder.

Är checkrutan Kapitalisering markerad kommer räntebeloppen också att kapitaliseras vid beräkning av räntebelopp.

För att beräkna Räntesatsen för alla perioder skriver du in räntebeloppet i kolumnen Ränta, kr i Period 0 och dubbelklickar på Rta % i Period 0. Du kan också gå till de avancerade funktionerna och markera checkboxen Alla perioder och sedan klicka på knappen Ränta %. Det angivna räntebeloppet visas i sista perioden och i Period 0. Den beräknade räntesatsen skrivs in i alla perioder och visas med grön bakgrund. Är något Belopp In negativt används alternativräntan för beräkning i den eller de perioderna och visas med blå bakgrund. Finns ingen alternativränta angiven används den beräknade räntan och visas med blå bakgrund. Du får också en uppmaning att ange en alternativränta och göra en ny beräkning. Vill du fördela det angivna räntebeloppet behöver du bara klicka i kolumnen Ränta, kr, i alla perioder, eller göra en ny sekvensberäkning som beräknar räntebeloppen. Om du inte klickar i alla perioder, även den sista, blir summan i Period 0 fel!

För att beräkna Räntebeloppet för två eller flera perioder i följd skriver du in räntesatsen i den första perioden i sekvensen och klickar sedan på periodnumret längst till vänster på raden. Därefter klickar du på numret för den sista perioden i sekvensen. Starta sedan beräkningen genom att klicka på rubriken Ränta, kr (eller den rubrik du har ändrat till). Du kan också gå till de avancerade funktionerna (efter att du skrivit in räntesatsen) och ange startperiod i Fr o m Per och slutperiod i T o m Per. Starta sedan beräkningen genom att trycka Ränta, kr

Räntebeloppen för den valda sekvensen beräknas och skrivs in i kolumnen Ränta, kr med grön bakgrund. Summan i Period 0 uppdateras, men tänk på att den senaste beräkningen kan ha skrivit över belopp, så om du har 0 i kolumnen Ränta, kr i perioden före den valda sekvensen bör du klicka i den kolumnen i alla perioder som har värdet 0 så att räntebeloppen beräknas, eller göra en sekvensberäkning som omfattar tveksamma perioder. Se ovan angående beräkning då Belopp In är negativt.

Är checkrutan Kapitalisering markerad kommer räntebeloppen också att kapitaliseras vid beräkning av räntebelopp. Var mycket försiktig med att beräkna räntebelopp som inte avser alla perioder tillsammans med kapitalisering. Det kan skapa felaktiga beräkningar.

För att beräkna Räntesatsen för två eller flera perioder i följd skriver du in räntebeloppet i kolumnen Ränta, kr i den första perioden i sekvensen (du måste nollställa ev räntesats först annars beräknas räntebeloppet i perioden) och klickar sedan på periodnumret längst till vänster på raden. Därefter klickar du på numret för den sista perioden i sekvensen. Starta sedan beräkningen genom att klicka på rubriken Ränta, kr. Du kan också gå till de avancerade funktionerna (efter att du skrivit in räntebeloppet) och ange startperiod i Fr o m Per och slutperiod i T o m Per. Starta sedan beräkningen genom att trycka Ränta %

Räntesatsen för den valda sekvensen beräknas och skrivs in i kolumnen Rta % med grön bakgrund. Den genomsnittliga räntesatsen i Period 0 uppdateras. Vill du fördela det angivna räntebeloppet behöver du bara klicka i kolumnen Ränta, kr, i alla perioder som ingår i sekvensen. Om du inte klickar i alla perioder, även den sista, blir summan i Period 0 fel! Se ovan angående beräkning då Belopp In är negativt.

 
4. Kapitalisering av ränta

Kapitalisering innebär att upplupen ränta adderas till det räntegrundande beloppet vilket alltså ökar. Det blir vad man ibland kallar för en "ränta på ränta" effekt. Det är inget onaturligt i det, det är t ex vad som normalt görs varje år på belopp på inlåningskonton i bank. Däremot är det inte tillåtet att kapitalisera ränta vid beräkning av dröjsmålsränta om man inte uttryckligen har avtalat om det.

Normalt görs alltså kapitaliseringen årsvis, men du har även möjlighet att välja månadsvis eller kvartalsvis kapitalisering och startmånad är valfri.

Du kan också välja att redovisa kapitaliserad ränta på egna rader i matrisen eller att lägga ihop den med eventuell annan betalning samma datum.

Slutligen kan du också välja om upplupen men ej förfallen räntan vid kalkyltidens slut skall läggas till den sista betalningen eller redovisas separat efter den sista gruppen. Om ett konto avslutas under en ränteperiod uppkommer frågan hur den upplupna men ej förfallna räntan skall behandlas, om det inte är särkilt avtalat. Formellt sett skall räntan tillföras kapitalet på sista dagen i ränteperioden och är således inte heller tillgänglig för kontohavaren innan dess. Det blir emellertid opraktiskt och även kostnadskrävande om ett mindre räntebelopp skall betalas ut kanske flera månader efter att kontot avslutats. Därför väljer man ofta att betala ut den upplupna räntan med kapitalet för att få allt avslutat på en gång. Vill man göra det mer korrekt kan man nuvärdesberäkna räntebeloppet per avslutsdagen.

En kapitalisering kommer att beröra alla perioder från och med den första period där kapitalisering sker och antalet perioder kan komma att öka avsevärt om det rör sig om en lång tid. Därför bör du alltid spara innan du startar kapitaliseringen eftersom det kan bli näst intill omöjligt att rekonstruera data om något blir fel och du måste i så fall mata in allt från början igen.

Kapitalisering kan bara köras en gång på varje kalkyl. Om det skulle gå att köra mer än en gång skulle resultatet bli fel, eftersom programmet normalt inte skiljer på "vanliga" betalningar och betalningar som består av kapitaliserad ränta. Det betyder att den kapitaliserade räntan skulle öka med det nya räntebeloppet och därmed bli mer än dubbelt så stor, om det inte har skett några andra förändringar. Även sparade kalkyler undersöks och spärras mot ytterligare kapitalisering i förekommande fall. Ännu ett skäl att spara före kapitalisering.

Kontrollerna i ramen Kapitalisering aktiveras inte förrän du markerat den översta checkrutan.

Tryck Start för att utföra beräkningen.

Är checkrutan Kapitalisering markerad kommer funktionen också att köras automatiskt vid sekvensberäkning av räntebelopp. Se ovan under Sekvensberäkning.

 

 

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH DEFINITIONER
 

Procent och procentenheter
Kom ihåg skillnaden mellan uttrycken. I de flesta fall framgår det av sammanhanget vad man menar, men använder man rätt begrepp blir det inga missförstånd. Procent anger andelar av ett bastal medan procentenheter oftast anger ett tillägg (eller avdrag) i enheter som är oberoende av bastalet. Räntelagens 6:e § t ex lyder "... beräknas ränta för år enligt en räntefot som motsvarar den vid varje tid gällande referensräntan enligt 9 § med ett tillägg av åtta procentenheter." Om referensräntan är 4,5 % blir räntefoten (finns det inget bättre uttryck?) således 12,5 %. Tillägget i procentenheter är oberoende av referensräntan. Hade det i stället stått "... beräknas ränta för år enligt en räntefot som motsvarar den vid varje tid gällande referensräntan enligt 9 § med ett tillägg av åtta procent.", hade räntefoten i stället blivit 4,86 % (4,5 + 4,5 x 8 / 100). Referensräntan hade då ansetts vara bastalet och tillägget hade beräknats som 8 % av detta och lagts till. I programmet används beteckningen "%e" för procentenheter.
 

Tecken i beloppskolumner
När du startar Rekyl Ränta första gången är alternativet att betalning ökar Belopp Ut valt. Det innebär att du får en teckenriktig presentation, d v s om du anger betalningsbelopp utan tecken så ökar det utgående beloppet och om du anger betalningsbeloppet med ett minustecken före så minskar det utgående beloppet (du adderar ett negativt tal). Vill du se ingående och utgående belopp som skuld skall du ange det första ingående beloppet med minustecken före. Betalningsbelopp utan tecken kommer även då att öka det utgående beloppet (du adderar ett positivt tal till ett negativt tal som då blir "mindre negativt"). Eftersom Belopp In är negativt kommer även räntan att bli negativ, en utgiftsränta.

Vill du att betalningar skall minska Belopp Ut utan att du behöver ange minustecken före väljer du alternativet att Betalning minskar Belopp Ut. Den modellen kan du använda då betalningar regelmässigt minskar beloppet, skulle det uppträda en avvikande betalning så anger du den med minustecken före så ökar Belopp Ut (du subtraherar ett negativt tal). I många fall är förutsättningarna så klara att man inte behöver ange tecken (det kan t o m bli förvillande) och då är det här alternativet att föredra. Du riskerar då inte heller att glömma ange minustecken före normala betalningar.
 

Ränteberäkningsmodeller
Som nämnts tidigare finns modellerna 360/360, 365/365, 365/360, 366/365 och 366/360.
Anledningen till att alternativet 366/366 inte finns är att det skulle komplicera både beräkning och specifikationen av räntan eftersom perioder som omfattar skottdagar (29 februari vart fjärde år) då måste beräknas och redovisas separat. Det skulle skapa en precision som inte tillför något i realiteten men leder till problem och förvirring.

Det enda fel som kan uppstå blir alltså i ränteperioder som omfattar en eller flera skottdagar. Om den årliga räntan är 12,00 % blir effekten då att årliga räntan i realiteten blir 12 / 365 * 366 = 12,03 % för de perioderna. I realiteten är perioder oftast betydligt kortare än ett år så differensen i kronor torde bli försumbar i sammanhanget. För övriga perioder blir det ingen differens.
 

Precision
Rekyl Ränta kan visa belopp utan decimaler eller med två decimaler. Utöver decimaler kan programmet också arbeta med begränsad precision (B Prec ) eller full precision (F Prec )  vad avser värdena i beloppskolumnerna. Begränsad precision innebär att alla beräknade belopp avrundas till 0 eller 2 decimaler och beloppen på alla rader och i alla kolumner kommer att "gå ihop", men det kan skapas ett antal avrundningsdifferenser under beräkningsarbetet. Normalt blir summan av differenserna så liten att det saknar praktisk betydelse när man arbetar med kronor (och ören), men riktigt exakt blir det ju inte. 

Full precision innebär att alla decimaler finns med i beräkningarna även om de inte syns. Det innebär att det på skärmen och på utskrifter kan uppstå skenbara differenser; t ex 2,25 + 2,25 kommer att visas som 2 + 2 = 5 om inga decimaler visas. Flödet som helhet innehåller dock ingen annan differens än den som uppkommit vid presentationen av det sist beräknade beloppet. För att undvika de frågetecken som kan uppkomma på grund av de skenbara differenserna rekommenderas begränsad precision. Vill du ändå ha mer exakta beräkningar så välj i första hand 2 decimaler. Räntesatser beräknas alltid med full precision och visas alltid med två decimaler.


Datum
Datumkolumnerna behöver inte användas
, det går bra att skriva in värden direkt i kolumnen Dgr.

Startdatum anges i kolumnen Datum 1 (Från/Fr o m) i perioden varefter programmet beräknar antal dagar om även Datum 2 (T o m) anges, alternativt beräknas Datum 2 om antalet dagar anges. Eftersom inmatning bör göras från vänster till höger på raderna medför detta att det normalt blir antalet dagar som bestämmer Datum 2. Det märker du om du vid 360 dagars beräkning skriver den 31:a i andra datumet. Det kommer då att ändras till den 30:e när du lämnar kolumnen Dgr. Samma gäller om du skriver 29:e februari i andra datumet vid 365 dagars beräkning. Det ändras då till 28:e februari. Första datumet ändras däremot inte. Datum kan beräknas från eller fr o m Datum 1. Vid periodberäkning sker dock alltid beräkning från och med. Det senare alternativet är oftast enklare att använda. Önskat alternativ väljs med knappen Från/Fr o m. När markören kommer till kolumnen Datum 1 anger programmet samma datum som i Datum 2 i föregående period (beräkning från) alternativt första datum därefter (beräkning från och med).


Alternativränta

Om det förekommer att det räntegrundande beloppet (Belopp In) ibland blir negativt bör räntebelopp inte beräknas med endast en räntesats och en räntesats kan inte beräknas med säkerhet. I det senare fallet kan det finnas flera svar på en beräkning. Därför finns det möjlighet att ange en alternativränta (skuldränta) som används när beloppet är negativt. Vid beräkning av räntebelopp behövs båda om det förekommer teckenväxlingar och vid beräkning av räntesats behövs en av dem så att programmet kan låsa beräkning av negativa belopp till en given ränta. Därmed kan den andra räntesatsen beräknas utan risk för alternativa svar.

Om det räntegrundande beloppet alltid är negativt, en skuld, bör du istället ange det utan tecken.

Fordrings- och skuldränta kan i och för sig vara lika stora, det spelar ingen roll. Huvudsaken är att man arbetar med bestämda förutsättningar och att det inte finns mer än en obekant faktor vid beräkning av räntesatsen.

Typexemplet för att illustrera det här problemet är ett checkkonto eller företagskonto med kredit. Där får du en låg (om någon) ränta på tillgodohavande medan du får betala en hög ränta på skuld.

 

EXEMPEL

Nu följer några enkla exempel som ger dig möjlighet att pröva de beskrivna funktionerna i praktisk handling. De räntesatser som anges eller beräknas kan kanske upplevas som om de inte är representativa, men det beror i så fall på att ränteläget är ett annat än när exemplen gjordes och vi har valt att inte räkna om exemplen. Räntesatserna som sådana har ju inte heller någon betydelse för beräkningarna. Däremot uppdaterar vi datumuppgifterna då och då för att exemplen skall kännas aktuella.

 

 

Löpande beräkning, personallån

Den löpande beräkningen lämpar sig för beräkningar som inte är knutna till någon räntetabell. Räntan kanske är fast eller ändras så sällan att det inte är något problem att hålla reda på ränteändringarna. Det är också ett bra alternativ för uppföljning av lån eller liknande som löper tills vidare och som förändras över tiden. Vi kan tänka oss ett personallån t ex. Den 14 september 2001 lånade Jenny Andersson 178 500 kr för att köpa en bil att ha i tjänsten.

Överenskommelsen var att hon skulle få låna pengarna till den lägsta rörliga ränta som inte medförde att hon påfördes förmånsvärde av s k räntebilligt lån, d v s räntan får inte vara lägre än statslåneräntan per 30 november året före varje beskattningsår + 1 procentenhet. 30 november 2000 var statslåneräntan 5,06 % och 30 november 2001 var den 4,94 %. Eftersom statslåneräntan inte ändrats mer än 2 procentenheter under något av åren 2001 eller 2002 aktualiseras inte den jämkningsregel som finns.

Lånet skulle amorteras med 2.000 kr per månad som nettolöneavdrag, med början i den 25 oktober och räntan skulle betalas den sista december varje år.

Den 5 november 2001 ökades lånet med 9.000 på grund av köp av vinterhjul och annan utrustning. Man kom därför överens om att öka amorteringen till 2 250 kr per månad.

Så här görs beräkningen:

Tryck Radera för att nollställa allt. Välj 360 räntedagar per år och 0 decimaler. Begränsad precision, beräkning Fr o m och Betalning ökar Belopp Ut bör alltid vara inställt om det inte finns särskilda skäl.

Börja med att skriva datumet 010915 i kolumnen Fr o m i Period 1. Ränta beräknas fr o m första dagen efter låneutbetalningen. Första amorteringen blir 011025 och vi skriver det datumet i kolumnen T o m och trycker Enter. Antalet dagar beräknas till 41. Tryck Enter igen och markören ställer sig i kolumnen Rta %. Statslåneräntan 30 november 2000 var 5,06 % och tillägget skulle vara 1 procentenhet, skriv in 6,06 (du kan använda punkt eller komma som decimaltecken) och tryck Enter. Ange nu lånebeloppet 178500 (försök inte skriva 178 500 eller 178.500, det första går inte och det andra tolkas som 179 (178,50)) i kolumnen Belopp In och tryck Enter. Nu beräknas räntan för den första ränteperioden till 1 232 kr och skrivs in i kolumnen Ränta, kr och markören ställer sig i kolumnen Betalning. Skriv in den överenskomna amorteringen -2000 kr (glöm inte minustecknet) och tryck Enter. Belopp Ut beräknas till 176 500, vilket motsvarar Belopp In minus det amorterade beloppet.

Nu tycker vi att det vore bättre om kolumnrubrikerna var mer specifika, därför klickar vi på dem och ändrar vi till Lån In, Amortering, och Lån Ut.

Klicka nu i kolumnen Lån Ut i Period 1 och tryck Enter. Nu aktiveras andra raden, datumet 011026 skrivs in i kolumnen Fr o m. Tryck Enter och markören ställer sig i kolumnen T o m. Skriv in 011105, det datum då lånet ökas på grund av köp av vinter hjul m m, och tryck Enter. Antalet dagar beräknas nu till 10. Kvittera med Enter och markören ställer sig i kolumnen Rta % där räntan 6.06 föreslås (samma som i föregående period). Acceptera genom att trycka Enter. Markören går då till Lån In och där visas 176 500, samma belopp som Lån Ut i föregående period. Om du ändrar det här beloppet bryter du kedjan av sammanhängande transaktioner och kalkylen kommer inte att utgöra en enhet. Gör inte det! Tryck bara Enter och räntan för de 10 dagarna beräknas. Skriv sedan in ökningsbeloppet 9000 (utan minustecken) i kolumnen Amortering och tryck Enter. Lån Ut ökar till 185 500.

Nu är det bara att gå vidare, lönerna för november och december betalas ut den 23 respektive den 20 och lånet amorteras genom löneavdrag som överenskommits. Den 31 december avslutar vi en period för ränteberäkningen för 2001.

Så här bör det se ut när du skrivit in datum och amortering. Det är allt du behöver skriva in på varje rad om inget ändras.

Per

Fr o m

T o m Dgr Rta % Lån In Ränta, kr Amortering Lån Ut

5

Ack

  106 6.06   3 229 2 500  

1

010915 011025 41 6.06 178 500 1 232 -2 000 176 500

2

011026 011105 10 6.06 176 500 297 9 000 185 500

3

011106 011123 18 6.06 185 500 562 -2 250 183 250

4

011124 011220 27 6.06 183 250 833 -2 250 181 000

5

011221 011230 10 6.06 181 000 305 0 181 000

Lägg märke till att

- datumet 011231 ändrades till 011230, 360-dagars beräkningen tar inte hänsyn till den 31.

- amorteringen var 0 i sista perioden, perioden skapades bara för att få en ränteavstämning för året.

- Räntebetalning inte beaktas i beräkningen. Den påverkar ju varken ränta eller lånebelopp om den inte kapitaliseras, och det gör man normalt inte i låneförhållanden.

Nu kan vi spara beräkningen som "Lån Jenny Andersson 2001". Tryck Spara, skriv in filnamnet och tryck Spara i dialogrutan. Tryck Avbryt i nästa dialogruta om du inte vill testa att spara som textfil och/eller kalkylfil.

Nu kan det kanske vara lämpligt att skriva ut en specifikation som Jenny kan få som underlag för sin deklaration. Tryck Spec. Specifikationen visas och rubrikrad och texter kan anpassas till aktuellt behov. I det här fallet bör ju namnet på låntagaren framgå och det bör framgå att räntan är rörlig och att man har tillämpat statslåneräntan per 30 november 2000, ökad med 1 procentenhet. Om fler specifikationer med samma eller liknande förutsättningar skall skrivas kan du markera checkrutan Spara text. Texten ligger då kvar och nästa gång behöver bara personuppgifterna ändras.

När det nu börjar ett nytt beskattningsår kan man välja på att fortsätta på den påbörjade beräkningen eller att börja på en ny som startar 1 januari 2002 med samma belopp som den tidigare slutade på. Det gör det enkelt att skriva en specifikation för 2002. I vilket fall som helst kan det vara en god idé att spara igen med namnet "Lån Jenny Andersson 2002", så får beräkningen för 2001 ligga kvar i oförändrat skick. Gör det.

Vi fortsätter här genom att klicka i kolumnen Fr o m på rad 6. Datumet 020101 skrivs då och vi går till nästa kolumn och skriver 020125, som är lönedatum i januari. Tryck Enter och antalet dagar beräknas till 25. Tryck Enter igen och räntan 6.06 föreslås. Den gäller emellertid inte längre. Statslåneräntan 30 november 2001 var 4,94 % så vi anger den med 1 procentenhets tillägg, 5,94 % och trycker Enter två gånger, anger -2250 som amortering och trycker Enter. Lån Ut blir då 178 750.

Nu blir det inga ändringar i planen under första halvåret 2002 och du kan gå vidare till och med junilönen, det blir då följande datum som skall anges i kolumnen T o m: 020225, 020325, 020425, 020524 och 020625. Det är det enda du behöver ange, när du kommer till kolumnen Amortering trycker du bara F12 eller klickar på Copy i Rekyl Micro så kopieras föregående värde i kolumnen.

Spara när allt är klart.

Så här skall hela matrisen se ut:

Per

Fr o m

T o m Dgr Rta % Lån In Ränta, kr Amortering Lån Ut

11

Ack

  281 5.99   8 289 -11 000  

1

010915 011025 41 6.06 178 500 1 232 -2 000 176 500

2

011026 011105 10 6.06 176 500 297 9 000 185 500

3

011106 011123 18 6.06 185 500 562 -2 250 183 250

4

011124 011220 27 6.06 183 250 833 -2 250 181 000

5

011221 011230 10 6.06 181 000 305 0 181 000

6

020101 020125 25 5.94 181 000 747 -2 250 178 750

7

020126 020225 30 5.94 178 750 885 -2 250 176 500

8

020226 020325 30 5.94 176 500 874 -2 250 174 250 
9 020326 020425 30 5.94 174 250 863 -2 250 172 000
10 020426 020524 29 5.94 172 000 823 -2 250 169 750

11

020525 020625 31 5.94 169 750 868 -2 250 167 500

 

Hur gör man då för att skriva ut en specifikation för 2002 när det blir så dags, nu är ju även 2001 med? Jo, det är bara att ta bort de fem första raderna med Ta bort rad. När det är gjort finns det många röda fält som varning och för att ta bor den klickar du i kolumnen Fr o m i Period 1 och håller sedan ned Enter tills markören kommer till Lån Ut i Period 6, så är allt kontrollerat och alla räntebelopp visas med grön bakgrund. Spara eventuellt med nytt namn, eller skriv bara ut specifikationen och avsluta utan att spara så ligger hela beräkningen kvar.

 

 

Ränta enligt 6 § räntelagen, dom i tvistemål

Vi har tilldömda 234 836 kr jämte ränta enligt 6 § räntelagen från den 24 september 1998. På grund av en utdragen process och överklagande har det dragit ut på tiden, men nu är det i alla fall klart. Vi har kommit överens med motparten att betalning skall erläggas 2002-07-31. Vad blir räntan?

Tryck Radera för att nollställa allt och välj 0 decimaler. Tryck RL 6 § för att initiera beräkningen. RteDgr/ år sätts då automatiskt till Alla och kan inte ändras. Räntemod sätts till 366/365 och kan inte heller ändras. Begränsad precision, beräkning Fr o m och Betalning ökar Belopp Ut bör alltid vara inställt om det inte finns särskilda skäl.

Ange sedan datumet 980925 i kolumnen Fr o m i Period 0 (inte 980924) och 020731 i kolumnen T o m. Ange beloppet 234836 i kolumnen Belopp In.

Det var allt, två datum och ett belopp. Tryck Räkna och följande skall visas i period 0:

Per

Fr o m

T o m Dgr Rta % Belopp In Ränta, kr Betalning Belopp Ut

12

980925

020731 1 406 9.83 234 836 88 906 0 323 742

Därefter visas räntan specificerad för varje notering av diskontot/referensräntan under den aktuella tiden. Det blev 11 ränteändringar.

Tryck Spec för att visa/skriva ut specifikationen till beräkningen.

 

Prova nu med att ändra det första datumet till 1930-01-01 för att se hur beräkningen blir om den sträcker sig över en mycket lång tid.

Tryck Radera för att nollställa allt och gör om beräkningen med det ändrade datumet.

Så här skall Period 0 se ut:

Per

Fr o m

T o m Dgr Rta % Belopp In Ränta, kr Betalning Belopp Ut

110

300101

020731 26 510 9.83 234 836 2 225 354 0 2 460 190

Det blev 110 perioder och räntan blev nästan 10 gånger så stor som kapitalet. Tiden spelar alltså ingen roll för beräkningen som sådan, så länge antalet perioder inte överstiger 999. Tryck Spec. Specifikationen omfattar nu 3 sidor och det visas en kontroll för bläddring mellan sidorna.

 

 

Dröjsmålsränta, Referensränta + eget tillägg, delbetalningar

En kund har felaktigt innehållit en betalning på 200 000 kr som skulle ha betalats den 21 mars 2001, med hänvisning till brister i leveransen. Det har sedan visat sig att leveransen var utförd i enlighet med beställningen och kunden har betalat 50 000 kr den 17 oktober 2001, 80 000 kr den 13 februari 2002 samt 70 000 kr den 10 juli 2002. Kunden har accepterat att betala leverantörens tillämpade dröjsmålsränta som är diskonto/referensränta + 10 procentenheter. Hur mycket skall kunden betala?

Tryck Radera för att nollställa allt och välj 0 decimaler. När du väljer beräkning med eget tillägg låser inte programmet vissa förutsättningar som vid beräkning enligt räntelagen. Sätt därför RteDgr/ år till Alla och Räntemod till 366/365, om det inte redan är inställt. Begränsad precision, beräkning Fr o m och Betalning ökar Belopp Ut bör alltid vara inställt om det inte finns särskilda skäl.

Skriv in tillägget 10 under knappen Eget om det inte redan står där. Du skall bara skriva in talet 10. "%e" (procentenheter) läggs till av programmet.

Tryck Eget i ramen Referensränta för att initiera beräkningen. Ange sedan datumet 010322 i kolumnen Fr o m i Period 0 (inte 010321) och 020710 i kolumnen T o m. Observera att det är sista datumet i kredittiden som skall anges. Ange sedan beloppet 200000 i kolumnen Belopp In och tryck Enter.

Markören står nu i kolumnen T o m i Period 1. Skriv in datumet för den första delbetalningen, 011017 och tryck Enter. Markören går då till kolumnen Betalning. Där anger du den första delbetalningen -50000 och trycker Enter. Belopp Ut uppdateras till 150 000. Tryck Enter igen och markören går till kolumnen T o m i Period 2. Skriv in datumet för den andra delbetalningen, 020213 och tryck Enter två gånger så markören kommer till Belopp Ut. Du skrev alltså inte in den andra betalningen. Skriv i stället 70000 i Belopp Ut och tryck Enter. Betalning beräknas nu till -80 000 och markören går till kolumnen T o m i Period 3. Det är alltså valfritt att ange betalningen eller det ändrade beloppet. Det som inte anges beräknas av programmet.

Ange nu datum och belopp för den sista betalningen, 020710 och -70000. Tryck sedan Räkna

Kredittiden delas nu upp i perioder med hänsyn till ränteändringar och betalningar och räntebeloppet beräknas för varje period. Det blir åtta grupper och matrisen får följande utseende:

Per

Fr o m

T o m Dgr Rta % Belopp In Ränta, kr Betalning Belopp Ut

8

010322

020710 476 11.86 200 000 22 726 -200 000 22 726

1

 010322 010402 12 12.00 200 000 789  0 200 000

2

010403 010702 91 11.50 200 000 5 734 0 200 000

3

010703 011017 107 12.00 200 000 7 036 -50 000 150 000

4

011018 020102 77 12.00 150 000 3 797 0 150 000

5

020103 020213 42 11.50 150 000 1 985 -80 000 70 000

6

020214 020402 48 11.50 70 000 1 059 0 70 000

7

020403 020630 89 12.00 70 000 2 048 0 70 000

8

020701 020710 10 14.50 70 000 278 -70 000 0

Räntan som kunden skall betala uppgår således 22 756 kr.


 


Saldo som växlar mellan fordran och skuld

Som utgångspunkt för det här exemplet tänker vi oss ett kontoutdrag för ett företagskonto med kredit under första kvartalet 2002. Ingående saldo var 17 375 kr och vi registrerar endast transaktionsdatum och utgående saldo per transaktionsdag.

Ett problem med ränteberäkning av konton i bank är att man inte alltid vet vilka datum banken använder vid sin ränteberäkning. Att pengar kommer in på ett konto en viss dag behöver inte betyda att ränta räknas från samma datum. Beroende på helger och annat kan ränteberäkningen startas flera dagar senare. Finns uppgift om valutadag bör ränteberäkningen sammanfalla med de datum som anges där. Någon exakt räntesats kan alltså vara svår att fastställa

Tryck Radera för att nollställa allt och välj 0 decimaler (företagskonton redovisas normalt med ören men det bortser vi från). Sätt RteDgr/ år till Alla och Räntemod till 366/365. Begränsad precision, beräkning Fr o m och Betalning ökar Belopp Ut bör alltid vara inställt om det inte finns särskilda skäl. Alternativränta och Normalränta skall båda vara tomma (mörka) tills vidare.

Ränteberäkning görs nu alla dagar, inklusive infallande skottdagar. Ränta beräknas i efterskott och från och med det datum som anges i Datum 1, vilket innebär att vi som första belopp anger saldot per 020101. Den räntesats som anges (eller beräknas) divideras med 365 för att erhålla ränta per dag, och dagsräntesatsen tillämpas 366 dagar då det är skottår.

Skriv in nedanstående uppgifter:

När du skriver in uppgifterna får du följande data av programmet: Datum Fr o m, Dgr, Belopp In och Betalning.

(Radera de tal som visas i Belopp Ut innan du trycker "minus", annars startar du en beräkning.)

Per

Fr o m

T o m Dgr Rta % Belopp In Ränta, kr Betalning Belopp Ut

1

020101

020118 17 375  277 456

2

020128 47 456

3

 020204 -137 256

4

020221 -228 256

5

020228 -298 872

6

020304 -412 272

7

020308 55 972

8

020320 145 972

9

020322 -65 849

10

020328 155 849

11

020331 155 849

Spara som info4.int

Eftersom ingen betalning angavs beräknades betalningen som skillnaden mellan Belopp In och Belopp Ut. Om du råkade skriva fel i kolumnen Belopp Ut och försökte ändra det märkte du att programmet ändrade tillbaka till det felaktiga beloppet (du fick i så fall ett meddelande). Det beror på att programmet prioriterar uppgiften i kolumnen Betalning, så för att kunna beräkna betalningen genom att bara ange Belopp Ut måste beloppet i kolumnen Betalning vara 0. Du måste således först radera det beloppet och sedan ange rätt belopp i Belopp Ut.

Nu har vi ett saldo som sträcker sig över 90 dagar och förutom variationerna i belopp har saldot även växlat mellan fordran och skuld några gånger.

Att ränta på ett sådant saldo skulle kunna beräknas med bara en räntesats är inte sannolikt. Möjligen skulle det kunna bli aktuellt t ex vid avräkningskonton mellan bolag i en koncern. Om det gäller företagskonto med kredit som i det här exemplet är det nog uteslutet i alla fall. Vanligast är nog att man får ingen eller en försumbar ränta på tillgodohavanden, i vart fall under en viss nivå, men betalar en relativt hög ränta på skuld.

Vi startar med antagandet att tillgodohavanden ränteberäknas med 0,35 % och skuld med 8,75 %. Tryck Avancerat och skriv in 0,35 vid Normalränta  och 8,75 vid Alternativränta.

Nu är det klart att starta ränteberäkningen och eftersom beräkningen skall omfatta ett antal perioder med angivna data, väljer vi att göra en sekvensberäkning. Då alla perioder skall ingå i beräkningen kan du starta beräkningen genom att dubbelklicka i kolumnen Ränta, kr i Period 0. Gör det.

Beräkningen utfördes och eftersom räntesatsen i Period 0 var 0.00 användes normalräntan för positiva saldon. Hade det funnits en räntesats angiven så hade den använts i stället. Alla negativa saldon beräknades med alternativräntan (visas med blå bakgrund) och det görs alltid om det finns en sådan angiven, om inte visas det en påminnelse. Räntebeloppet för kvartalet blev -1 673 kr och visas i Period 0.

Nu är det vanligt att man får lite högre ränta på större tillgångssaldon och det kan t ex vara 1 % på saldon över 100 000 kr och 1,5 % på saldon över 150 000 kr. Att göra den typen av trappstegsberäkningar har vi dock inte lagt in i programmet. Det skulle leda för långt. Vi gör det manuellt i stället. I perioderna 9 och 11 är saldot större än 100 000 men mindre än 250 000, så vi ändrar räntesatsen där från 0,35 till 1,0 och trycker Enter två gånger efter varje ändring. I Period 2 är saldot större än 250 000 och vi ändrar räntesatsen till 1,5 på samma sätt. Räntebeloppet har nu ändrats till –1 572 kr, som alltså är räntekostnaden för första kvartalet 2002.

Det är emellertid inte riktigt klart än. Räntan skall föras till kapitalet också, den skall kapitaliseras. Nu är det inte säkert att det är så enkelt som det skulle kunna vara. Ibland delar man upp tillgångsränta och skuldränta och kapitaliserar tillgångsräntan årligen och skuldräntan kvartalsvis. Vi betraktar dock räntebeloppet som en enhet.

Eftersom beräkningen bara omfattar ett kvartal kan vi göra det manuellt genom att dra beloppet i kolumnen Ränta, kr i Period 0 (håll ned Alt peka på talet och håll ned vänster musknapp) till kolumnen Betalning i Period 11. Tryck sedan Enter så adderas räntan till Belopp Ut som blir 154 277 kr.

Du kan också använda funktionen Kapitalisering. Tryck Avancerat för att visa ramen som innehåller kontrollerna till funktionen. Markera den översta checkrutan och välj att kapitalisering skall göras varje kvartal, med början i mars (föreslås av programmet). De två nedre checkrutorna kan vara omarkerade. Kontrollera att ränteberäkningen är OK, det skall finnas ett grönt värde på varje rad i perioderna 1 – 10 och beloppet i kolumnen Betalning i Period 11 skall vara 0 (ändra och tryck Enter om du gjorde den manuella kapitaliseringen). Tryck Start och Bekräfta (meddelande visas). Alla räntebelopp räknas nu om och summa ränta förs till Betalning i sista perioden där den visas med blå bakgrund. Belopp Ut i Period 11 uppdateras till 154 277.

Experimentera gärna själv med olika förutsättningar och räntor för att komma underfund med hur programmet arbetar och vad som påverkar utfallet.

Nu har vi utgått från ett antaget företagskonto men den här typen av beräkningar blir t ex också aktuella i samband med finansiering av värdepappersdepåer hos fondmäklare och då kommer vi in på beräkningar som till största delen avser privatekonomi, som det verkligen kan löna sig att följa upp. Det finns en stor uppfinningsrikedom på marknaden när det gäller att få ut mesta möjliga räntekronor till minsta möjliga räntesats.

 

 

Tabellberäkning, lån till projekt (ta över manuell journal)

Vi har den 4 augusti 2001 gått in med 100 000 kr som lån i ett projekt. Lånet skall amorteras varje månad med en viss procentsats på föregående månads intäkter, dock minst 1 200 kr. Ränta beräknas efter Stibor 3 mån per sista bankdagen i varje månad med ett tillägg av 5,5 procentenheter. Räntan skall betalas vid utgången av varje kalenderkvartal.

Det har fungerat bra, låntagaren har betalat i god ordning och vi har manuellt noterat betalningarna löpande och beräknat ränta. Av olika anledningar har räntan emellertid inte blivit debiterad men låntagaren har fått besked om att räntan för 2001 uppgick till 3 628 kr och att skulden 2001-12-31 därför uppgick till 94 994 kr. Nu har vi kommit överens med låntagaren om att räntan t o m 30 juni 2002 skall föras till kapitalet varje kalenderkvartal. Sedan skall den betalas som överenskommet.

För att få ordning på detta och andra utestående lån har vi nu köpt Rekyl Ränta och skall för vart och ett lägga in alla noteringar och köra en tabellberäkning så att vi sedan kan komplettera med löpande noteringar och få en korrekt uppföljning. Som tur var följde en tabell med STIBOR-noteringar per den sista bankdagen i varje månad från och med december 1999 med programmet, så det är bara att ange det tillägg som skall gälla, 5,5 procentenheter. För den fortsatta uppföljningen kompletterar vi tabellen med STIBOR-noteringen sista bankdagen i varje månad från tidningarnas handelssidor.

Nu lägger vi upp det aktuella lånet i Rekyl Ränta. Tryck Avancerat för att visa funktionen Tabellberäkning och välj tabellen Stibor 3m, sbd (3 månader, Sista BankDagen) i tabellistan om den inte redan visas. Klicka på fönstret under listan, skriv in 5.5 och tryck Enter. Om du försökte skriva "%e" så gick inte det. Det läggs till av programmet.

Tryck Radera för att nollställa allt och välj 0 decimaler. Sätt RteDgr/ år till Alla och Räntemod till 366/365. Begränsad precision, beräkning Fr o m och Betalning ökar Belopp Ut bör alltid vara inställt om det inte finns särskilda skäl.

Tryck Start i ramen Tabellberäkning för att initiera beräkning med den valda tabellen. Markören ställer sig i kolumnen Fr o m i Period 0. Skriv in 010805 (inte 010804), tryck Enter och skriv 020630 i nästa kolumn och tryck Enter. Ange sedan beloppet 100000 i kolumnen Belopp In och tryck Enter. Nu går markören till kolumnen T o m i Period 1. I den kolumnen skall datumen för betalningarna anges och i kolumnen Betalning anges de belopp som ha erlagts.

Så här skall det se ut när du angett betalningarna med datum och belopp:

Per

Fr o m

T o m Dgr Rta % Belopp In Ränta, kr Betalning Belopp Ut

 

010805

020630 330   100 000      

1

010924 -1 835

2

011018 -2 230

3

011120 -3 124

4

011228 -1 445

5

020130 -1 678

6

020218 -1 200

7

020315 -1 328

8

020424 -4 567

9

020517 -1 200

10

020620 -2 038

Spara som Info5.int

Tryck nu Räkna för att utföra beräkningen. De ursprungliga perioderna delas nu upp med hänsyn till ränteändringarna och ränta beräknas för varje period. Det blir 21 perioder men antalet dagar är givetvis det samma, 330 dagar.

Läget per 020630 sammanfattas så här i Period 0:

Per

Fr o m

T o m Dgr Rta % Belopp In Ränta, kr Betalning Belopp Ut

21

010805

020630 330 9.63 100 000 7 923 - 20 645 87 278

Räntan uppgår således till 7 923 och den ingår i Belopp Ut ovan, men det är bara som upplysning. Som du ser av uppgifterna i sista perioden har den inte förts till kapitalet. Det gör vi nu med funktionen Kapitalisering.

Markera den övre checkrutan i ramen Kapitalisering och ange att kapitaliseringen skall göras varje kvartal med början i september. Programmet föreslår alltid sista månaden i det kalenderkvartal som följer efter kredittidens början, men du kan fritt välja startmånad och sedan görs kapitaliseringen var tredje månad efter startmånaden.

Eftersom det förekommer betalningar varje månad kan vi välja alternativet Visa på egen rad för säkerhets skull. Om betalning och kapitalisering inträffar på samma datum visas då kapitaliseringen på egen rad. Det gör det lättare att följa upp både betalningar och kapitalisering. Belopp som innehåller kapitaliserad ränta, helt eller delvis, visas med blå bakgrund.

Den nedersta checkrutan kan vara omarkerad eftersom vi vet att den tid som beräkningen omfattar upphör på dagen för den sista kapitaliseringen, den 30 juni, så kan det inte finnas någon upplupen men ej förfallen ränta.

I det här läget bör du inte spara beräkningen före kapitaliseringen. Sedan du sparade förra gången har du bara gjort en enda knapptryckning och sparar du nu riskerar du snarast att förlora dina möjligheter att gå tillbaka till dina inmatningar och ändra något som eventuellt blev fel.

Tryck Start under Kapitalisering. Nu får du en uppmaning att trycka Bekräfta om du vill fortsätta utan att spara. Gör det. Kapitaliseringen körs och antalet perioder ökar till 24. Per sista september, december, mars och juni visas den kapitaliserade räntan med blå bakgrund.

Nu ser vi emellertid att de uppgifter vi har lämnat till låntagaren angående ränta och skuld per 011231, 3 628 kr respektive 94 994 kr inte stämmer. Det "diffar" på 190 kr närmare bestämt. En genomgång visar att det finns några smärre fel i den manuella uppföljningen samt att ränta inte beräknats på den upplupna räntan per 010930. Låntagaren har emellertid fått sina uppgifter och de skall vi inte ändra, vi måste ändra i våra siffror.

Nu kan man naturligtvis gå in och ändra ett räntebelopp och göra de följdändringar som behövs, men det blir både osäkert, otydligt och arbetsamt. Hur skall någon annan i framtiden kunna reda ut vad som gjorts?

Nej, vi väljer "bruttometoden" och skapar en transaktion som öppet reder ut allt. Tryck Öppna och sedan Bekräfta och läs in "Info5.int". De data du lade in från början visas nu och vi löser problemet genom att den 31 december lägga in en extra betalning på 190 kr, som sedan konteras och kommenteras på lämpligt sätt.

Placera markören i valfri kolumn i Period 5 och tryck Skjut in rad och sedan Bekräfta. Gå nu till kolumnen T o m på den blanka raden och skriv 011231 och tryck Enter. Belopp In uppdateras och markören går till kolumnen Betalning. Skriv –190 och tryck EnterBelopp Ut uppdateras. Håll sedan ned Enter tills markören är i kolumnen Belopp Ut i Period 10 så uppdateras alla belopp. Det är i och för sig inte nödvändigt för alla belopp uppdateras ändå i samband med beräkningarna men det ser i vart fall bättre ut om allt stämmer även här.

Spara med samma namn som tidigare (skriv över den befintliga filen).

Tryck Räkna och Period 0 skall nu se ut så här:

Per

Fr o m

T o m Dgr Rta % Belopp In Ränta, kr Betalning Belopp Ut

22

010805

020630 330 9.63 100 000 7 912 - 20 835 87 077

Betalningarna har nu ökat med 190 kr och fordran på låntagaren har sjunkit med samma belopp. Räntebeloppet har också sjunkit lite, 11 kr. Det är alltså den ränta vi hittills har förlorat på den felräknade räntan. Om kredittiden blir ca fem år och ränteläget är ungefär det samma, kommer räknefelet totalt att kosta uppemot 300 kr för det här lånet.

Markera nu den övre checkrutan i Kapitalisering och tryck Start (inställningarna finns ju kvar). Kapitaliseringen körs och nu är Belopp Ut 94 994 kr per 011231 och räntan för 2001 är 1 540 – 190 + 2278 = 3 628, som vi tidigare meddelat låntagaren.

Nu ser vi också att den av programmet kapitaliserade räntan per 011231 visas på en egen rad.

Spara igen med namnet Info5.

Från och med juli 2002 är det bara att gå vidare med löpande noteringar av betalningar och ränteändringar. Eftersom ränta nu skall betalas kvartalsvis blir det ju inte aktuellt med fler kapitaliseringar.

 


Hem           Rekyl startsida          Rekyl Ränta Rekyl Ränta